Από: http://www.nooz.gr/science/kopste-to-tsigaro-me-emvolio-kata-tis-nikotinis
ΑΘΗΝΑ 29/06/2012
Αμερικανοί ερευνητές έκαναν ήδη τις πρώτες επιτυχείς δοκιμές σε πειραματόζωα (ποντίκια) και έδειξαν ότι τα επίπεδα της νικοτίνης στον εγκέφαλό τους μειώθηκαν κατά 85% μετά τον εμβολιασμό, ο οποίος δημιουργεί μονοκλωνικά αντισώματα που εμποδίζουν την είσοδο της νικοτίνης στην κυκλοφορία του αίματος στον οργανισμό και, τελικά, στον εγκέφαλο.
Έτσι, το εμβόλιο, για το οποίο φαίνεται να αρκεί μία μόνο δόση, προλαμβάνει να καθαρίζει το αίμα από τη νικοτίνη, πριν αυτή έχει οποιαδήποτε βιολογική επίδραση.
Δεν είναι πάντως ακόμα δεδομένο, αν η μείωση κατά 85% θα μπορούσε να επαναληφθεί και στους ανθρώπους και κατά πόσο θα ήταν αρκετή για να κόψει κανείς το τσιγάρο.
Οι επιστήμονες του Ιατρικού Κολεγίου Weill Cornell του πανεπιστημίου Κορνέλ, με επικεφαλής τον καθηγητή γενετικής ιατρικής Ρόναλντ Κρίσταλ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό "Science Translational Medicine", σύμφωνα με το BBC, διευκρίνισαν ότι θα χρειαστούν ακόμα αρκετά χρόνια ερευνών προτού το εμβόλιο δοκιμαστεί σε ανθρώπους.
Δήλωσαν όμως αισιόδοξοι ότι, όταν αυτό συμβεί, θα υπάρξουν σημαντικά οφέλη για τους καπνιστές και θα τους απαλλάξει, αν το θέλουν, από την χρόνια εξάρτησή τους από τη νικοτίνη. Σε επόμενο στάδιο, το εμβόλιο θα δοκιμαστεί σε αρουραίους και μετά σε πιθήκους, πριν έρθει η σειρά των ανθρώπων.
Και άλλες ερευνητικές ομάδες μελετούν τη δημιουργία ανάλογων αντικαπνιστικών εμβολίων, όμως γενικά έχουν αποτύχει, επειδή η αποτελεσματικότητά τους εξαντλείται σε λίγες μόνο εβδομάδες και πρέπει να γίνουν νέοι εμβολιασμοί.
Όμως η νέα μέθοδος ακολουθεί μία διαφορετική προσέγγιση, δημιουργώντας ένα «γενετικό εμβόλιο». Ένας γενετικά τροποποιημένος ιός (ώστε να είναι αβλαβής), που περιέχει «οδηγίες» για τη δημιουργία αντισωμάτων κατά της νικοτίνης, εισάγεται στα κύτταρα του ήπατος, όπου αρχίζει η μαζική αναπαραγωγή τους.
Ακριβώς επειδή η τεχνική βασίζεται σε εισαγωγή ιών και σε γενετική τροποποίηση, πρέπει προηγουμένως να διασφαλιστεί ότι δεν τίθεται οποιοδήποτε θέμα ασφάλειας για τους ανθρώπους. Από την άλλη, ίσως στο μέλλον ανακύψει ηθικό δίλημμα, στην περίπτωση που προταθεί ο αντι-νικοτινικός εμβολιασμός των ανθρώπων ήδη από την παιδική ηλικία, προτού καν καπνίσουν.
Οι έρευνες έχουν δείξει ότι το 70% έως 80% των καπνιστών που το κόβουν, μέσα σε έξι μήνες το έχουν ξαναρχίσει.
Πηγή: ΑΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου