Καλά να περάσεις!
Οι διακοπές ωφελούν σοβαρά την υγεία Από την Ελενα Κιουρκτσή
Πολυήμερες ή ολιγοήμερες, οικογενειακές ή παρεΐστικες, εξερευνητικές ή «αναπαυτικές», οι διακοπές έχουν χρώμα καλοκαιρινό και αποδεικνύονται απαραίτητες για να ανακτήσουμε χαμένες δυνάμεις και ισορροπίες.
Βέβαια, για να δούμε ευεργετικά αποτελέσματα, δεν αρκεί μόνο η συγκεκριμένη χρονική «αποτοξίνωση» από την καθημερινότητα, αλλά σίγουρα αυτή η περίοδος μπορεί να αποδειχτεί η αφετηρία για ωφέλιμες αλλαγές στον τρόπο ζωής μας.
Κατ' αρχάς, μας δίνεται η ευκαιρία να μειώσουμε το άγχος της καθημερινότητας που αποτελεί αξιόλογο προδιαθεσικό παράγοντα για τη στεφανιαία νόσο, εξηγεί ο κ. Δημήτριος Α. Αδαμόπουλος, καρδιολόγος -μέλος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας.
Επιπλέον, η αερόβια άσκηση, όπως το κολύμπι, το ποδήλατο -δραστηριότητες με τις οποίες άνετα μπορούμε να ασχοληθούμε κατά τη διάρκεια των διακοπών-, συνδέονται με τη σαφή ελάττωση του κινδύνου προσβολής από στεφανιαία νόσο.
Η φυσιολογική έκθεση στο ηλιακό φως και στις διακυμάνσεις του ρυθμίζουν την έκκριση της ορμόνης μελατονίνη που προάγει τον ύπνο, όπως και της σεροτονίνης, που αυξάνει τη διάρκεια του βαθέος ύπνου, ενώ παράλληλα επηρεάζει θετικά τον ψυχισμό, επισημαίνει ο δρ Χαράλαμπος Γ. Χατζηαθανασίου, ενδοκρινολόγος (RQE) - παιδίατρος. Η μη έκθεση στο φυσικό φως για τουλάχιστον 8 ώρες την ημέρα έχει ενοχοποιηθεί για την εκδήλωση του συνδρόμου «Μπούκνερ», που συνίσταται στην εμφάνιση κεφαλαλγιών μέχρι και γαστρεντερικών διαταραχών.
Επίσης, η προγραμματισμένη και πιο ήρεμη διατροφή επιτρέπει καλύτερο μεταβολισμό, κάτι που συχνά παραλείπεται λόγω απουσίας ελεύθερου χρόνου, με αποτέλεσμα την κατανάλωση περισσότερων θερμίδων στη διάρκεια της ημέρας. Στον αντίποδα, τα μικρά και συχνά γεύματα και η κατανάλωση άφθονων λαχανικών και φρούτων βοηθούν σημαντικά στον έλεγχο του σωματικού βάρους.
Τέλος, στις διακοπές η απομάκρυνση από τις καθημερινές υποχρεώσεις και την εργασία δίνει την ευκαιρία να χαλαρώσουμε, να επανεξετάσουμε τις πραγματικές επιθυμίες μας και να έρθουμε σε επαφή με τα συναισθήματά μας, προσθέτει η κ. Κασσιανή Μαδεμλή, ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια. Φυσικά, δεν είναι μια διαδικασία που μπορούμε να την ολοκληρώσουμε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά το ότι είμαστε πιο αποστασιοποιημένοι από συναισθηματικά φορτισμένες καταστάσεις ή και πρόσωπα δρα αγχολυτικά.
Παίρνω το καπελάκι μου:
Πριν από τις διακοπές καλό είναι να μην αφήσουμε επαγγελματικές εκκρεμότητες που θα μας απασχολούν κατά τη διάρκειά τους, έτσι ώστε να επιστρέψουμε πραγματικά ξεκούραστοι και με πιο χαλαρή διάθεση.
Ο ποιοτικός ύπνος σε συνδυασμό με την καλή διατροφή -όχι πλούσια σε θερμίδες- μας προσφέρει αίσθημα ευεξίας.
Συχνά συνδέουμε τις διακοπές με έντονη ζωή, αλλά, αν θέλουμε να γεμίσουμε ουσιαστικά τις μπαταρίες μας, θα πρέπει να αποφύγουμε τα διαρκή ξενύχτια και την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
Το περπάτημα αποτελεί καλή άσκηση, όμως το κολύμπι θεωρείται εξαιρετική αεροβική δραστηριότητα για όποιον θέλει να ρυθμίσει το σωματικό του βάρος.
Εχει σημασία να ξεκαθαρίσουμε τι είναι αυτό που θέλουμε να κάνουμε στις διακοπές, γιατί οι προσδοκίες μας ίσως αποδειχτούν υπερβολικές, με αποτέλεσμα, αντί να χαλαρώσουμε, να ενισχύσουμε το αίσθημα του ανικανοποίητου και να απογοητευτούμε.