Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

ΝΥΜΦΑΙΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΞ Τα τζάκια άναψαν...

Από: http://trans.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_taxgreece_1_12/11/2013_527511



Με ορμητήριο το παραμυθένιο Νυμφαίο, εκδράμουμε στον ακριτικό νομό Φλώρινας και απολαμβάνουμε την υπέροχη φύση της περιοχής, βολτάροντας στα γύρω χωριά και στις κοντινές λίμνες Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα.

KEIMENO: ΛINA KAPETANIOY, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ




To Kαταφύγιο Λύκου στο χωριό Αγραπιδιά.

Πεσμένα φύλλα σε όλες τις αποχρώσεις του καφέ και του κίτρινου, πρωτοβρόχια, ομίχλη. Μια τελευταία συνάντηση με τις «χορεύτριες» αρκούδες του Αρκτούρου πριν από τη χειμερία νάρκη. Κρύο. Αναμμένα τζάκια και σόμπες. Ολες τις εποχές του χρόνου, αλλά πολύ περισσότερο το φθινόπωρο, το Νυμφαίο, τα γύρω χωριά και οι λίμνες Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα οριοθετούν μια περιοχή εξαίρετου φυσικού κάλλους στην ακριτική μας Φλώρινα. Εναν τόπο όμορφο και συναρπαστικό, που σε λίγα μόνο χιλιόμετρα χαρίζει στον επισκέπτη μοναδικές εμπειρίες σε σχέση με τη φύση και τα ιδιαίτερα τοπία της, ενώ συγχρόνως αποτελεί και ένα σπουδαίο παράδειγμα για τον τρόπο που αναπτύχθηκε τουριστικά τις τελευταίες δύο δεκαετίες: ήπια και προσεκτικά.
ΝΥΜΦΑΙΟ ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ
Το Νυμφαίο, χτισμένο σε ένα ξέφωτο, ανάμεσα σε πυκνά δάση και χορταριασμένες πλαγιές, σε υψόμετρο 1.360, εντυπωσιάζει με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και την τοποθεσία του. Τα επιβλητικά πέτρινα αρχοντικά σπίτια, οι λαμαρινένιες στέγες, ειδικές για να μην κρατάνε το χιόνι, τα πέτρινα καλντερίμια και η οικιστική αρμονία έχουν χαρίσει στο χωριό το χαρακτηρισμό του παραδοσιακού οικισμού. Τα περίπου 200 κτίριά του έχουν αποκατασταθεί πλήρως, ενώ όσα καινούργια χτίζονται ακολουθούν απαρέγκλιτα την παραδοσιακή αρχιτεκτονική.
Η αναγέννηση του χωριού ξεκινάει στις αρχές της δεκαετίας του ’90 με τη σημαντική συμβολή δύο ανθρώπων: του δημοσιογράφου Νικόλαου Μέρτζου και του οινοποιού και νυν δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη. Το Νυμφαίο -ή αλλιώς Νέβεσκα, όπως είναι η βλάχικη ονομασία του- έχει ένδοξο παρελθόν, αφού από τα τέλη του 17ου αιώνα και για περίπου τρεις αιώνες αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα αργυροχρυσοχοΐας στα Βαλκάνια. Το χωριό πλουτίζει, χτίζονται αρχοντικά και ευεργέτες από μακριά στέλνουν συνεχώς χρήματα. Ολα αυτά, όμως, μέχρι τα μέσα του προηγούμενου αιώνα και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οπότε και αρχίζει να ερημώνει. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’80 έχει όλα τα σημάδια της εγκατάλειψης. Τα αρχοντικά καταρρέουν, τα καλντερίμια χορταριάζουν και το 1994 έχουν απομείνει περίπου 50 κάτοικοι, κυρίως ηλικιωμένοι και κτηνοτρόφοι. Τότε είναι που η ιδέα για έναν ξενώνα στο χωριό για το καταφύγιο Αρκτούρος και γενικά για μια ήπια τουριστική ανάπτυξη αρχίζει να γίνεται πράξη. Τα κτίρια ανακαινίζονται, τα καλντερίμια ξαναστρώνονται, κάποιοι ντόπιοι επιστρέφουν και αρκετοί νέοι άνθρωποι γίνονται μόνιμοι Νυμφαιώτες.
Σήμερα, εκτός από το ονειρικό φυσικό και αρχιτεκτονικό τοπίο, το Νυμφαίο προσφέρει πολλές επιλογές για βόλτες και δραστηριότητες. Το Καταφύγιο Αρκούδας της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Αρκτούρος βρίσκεται σε μια περιφραγμένη έκταση 50 στρεμμάτων, μέσα σε φυσικό δάσος οξιάς, και φιλοξενεί δέκα πρώην αιχμάλωτες αρκούδες («χορεύτριες»), που μπορείτε να επισκεφτείτε καθημερινά πλην Τετάρτης από τις 10 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα (εισιτήριο 6 ευρώ, Τ/23860-41.500). Επίσης, σε κοντινή απόσταση από το Νυμφαίο βρίσκονται οι λίμνες Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα, αλλά και τα χωριά Αετός, Λέχοβο και Αγραπιδιά.
ΒΟΛΤΑ ΣΤΙΣ ΛΙΜΝΕΣ
Εξι φυσικές λίμνες διαθέτει ο νομός Φλώρινας, με τις Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα να είναι από τις πιο σημαντικές - μετά τις διάσημες Πρέσπες. Εκατοντάδες είδη πτηνών, θηλαστικών και ψαριών διαβιούν εδώ, ενώ αξίζει να σημειώσουμε και την ύπαρξη της υπό εξαφάνιση βαλτόπαπιας στη Χειμαδίτιδα. Οι δύο λίμνες επικοινωνούν μεταξύ τους με τεχνητό κανάλι και, ενώ η Χειμαδίτιδα είναι μεγαλύτερη, είναι ταυτόχρονα και αρκετά ρηχή. Το Λιμνοχώρι είναι χτισμένο πάνω στην όχθη της λίμνης Ζάζαρη και εδώ θα βρείτε ξενώνες και καφέ, ενώ και στις δύο λίμνες μπορείτε να κάνετε πεζοπορία, ποδηλασία, κανό κ.λπ. Η εταιρεία «Αρτεμις» (Τ/23860-41.200) εξειδικεύεται σε δραστηριότητες στη φύση.
...ΚΑΙ ΣΤΑ ΓΥΡΩ ΧΩΡΙΑ
Χτισμένο στις πλαγιές του όρους Βέρνον, ο Αετός είναι από τα μεγαλύτερα χωριά της περιοχής. Φημίζεται για την καλλιέργεια της περίφημης κόκκινης πιπεριάς Φλωρίνης, προϊόν το οποίο έχει κατοχυρωθεί με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης. Στον Αετό λειτουργεί και το κέντρο ενημέρωσης για την καφέ αρκούδα του Αρκτούρου.
Το Λέχοβο είναι χτισμένο σε υψόμετρο 900 στις πλαγιές του όρους Βίτσι. Εχει πληθυσμό 1.100 κατοίκων και τα παραδοσιακά καλντερίμια του είναι ιδανικά για βόλτες. Διαθέτει αρκετές ταβέρνες και ένα ενδιαφέρον Εθνολογικό και Λαογραφικό Μουσείο.
Στο χωριό Αγραπιδιά λειτουργεί το Καταφύγιο Λύκου της οργάνωσης Αρκτούρος. Στο ειδικά περιφραγμένο τμήμα φυσικού δάσους βελανιδιάς, έκτασης 70 στρεμμάτων, φιλοξενούνται 10 λύκοι. Το καταφύγιο είναι ανοιχτό για επισκέψεις Σαββατοκύριακα και αργίες από τις 10 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα (Τ/ 23860-41.500). Περισσότερα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

On line press by hm365

Hellas Magazine on line

Αλλες Σελιδες

Εχεί και Άλλους...

www.elafile.net

μας βλεπουν από ...

Free counters!

ενδιαφερον;;;